Hoe belangrijk is certificering?

Hoe belangrijk is certificering?

Stel je voor, jij hebt een prachtig product ontwikkeld wat een grote innovatie is op de markt. Het maken van het product was veel werk maar nu kan het de markt op, wat moet er dan gebeuren om te bewijzen dat jouw product goed is. Dan vraag je certificering aan voor jouw product.Een certificeringen geeft aan dat zowel het product als het proces om het product te produceren aangetoond veilig is. Maar wat is dit nu nog meer, waar moet je zijn om een certificering aan te vragen en hoe belangrijk is een certificering?

Certificering staat voor een product of dienst dat voldoet aan van tevoren opgestelde eisen. Het certificaat is het fysieke bewijs voor een keurmerk. Een keurmerk is een visueel kwaliteitsoordeel waarmee jij mensen kan overtuigen dat jij een goed product of dienst kan leveren. Keurmerken bestaan in 2 vormen, Totaalkeurmerk en deelkeurmerk. Zoals deze namen al zeggen stelt het totaalkeurmerk eisen aan alle eigenschappen van een product of dienst. Deze dienen vooral voor consumenten, en dit keurmerk is verplicht voor elk product. Voor een deelkeurmerk worden er alleen eisen gesteld aan enkele eigenschappen van een product. Voorbeelden van producten met deelkeurmerken zijn bijvoorbeeld printplaten. Nu weten we hoe belangrijk certificering is, welke heb je dan precies nodig? Dit verschilt natuurlijk per product, de eisen voor een elektrisch product zijn niet hetzelfde als die van een fiets.

Algemeen plaatje certificering

Typen certificeringen

Om een goed beeld te geven hoe je een keurmerk aanvraagt en wat je nodig hebt gebruik ik een voorbeeld. In de vorige blog heb ik uitgebreid gesproken over printplaten, welke certificering zul je hier nu voor nodig hebben? Om te starten is de belangrijkste de EMC-normen, ook wel de elektromagnetische compatibiliteit normen. Elk elektronische apparaat of installatie oefent invloed op elkaar uit. Deze invloed wil je binnen de perken houden want anders kunnen er problemen ontstaan voor beide partijen. Hier doelt de EMC-norm op, het verminderen of zelfs compleet wegnemen van de elektromagnetische straling die het apparaat veroorzaakt.

De tweede belangrijke richtlijn betreffend het beïnvloeden van andere apparaten of systemen is de telecomrichtlijn. Met deze richtlijn wordt duidelijk gezegd op welke frequenties jouw draadloze systeem mag werken. Alles hierin heeft te maken met communicatie (zie onze blog over communicatie), je mag namelijk niet zomaar informatie zenden op de bandbreedte van defensie.

Naast het beïnvloeden van andere apparaten moet het product zelf ook veilig zijn. Het ROHS (Restriction of Hazardous Substances) is een certificaat die hierop doelt. Zoals de naam doet vermoeden heeft deze richtlijn alles te maken met de stoffen die zich in het product bevinden. Voor niet elektronische producten is deze norm niet zo belangrijk, maar voor elektrische producten is hij cruciaal. Je mag best alle stoffen gebruiken, maar door middel van deze norm worden specifieke stoffen beperkt. Bij een te hoog gebruik van stoffen zoals cadmium of lood wordt het product afgekeurd. Tot slot, wij hebben te maken met elektronische producten. In printplaten werken we met verschillende spanningen, maar je wilt natuurlijk niemand elektrocuteren. Hiervoor zijn er de laag en hoog spanningsrichtlijnen, met de eis dat dit soort situaties niet voor mogen komen.

Conclusie

Met al deze kennis kun jij de certificering aanvragen voor jouw printplaat of ander product. Hierbij heb je ook nog de mogelijkheid om jouw printplaat te pre-certificeren. Dit houd in dat als je printplaat in een product komt, deze niet nog een keer gecertificeerd hoeft te worden. Dit alles kun je doen bij de bedrijven die hiervoor gecertificeerd zijn of een certificerings bureau inhuren om dit te laten doen. Nadat je product gecertificeerd is, staat jouw product voor veiligheid en betrouwbaarheid. Heb jij nu meer vragen over certificering, printplaten of communicatie neem dan contact met ons op.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *