Voordelen rapid prototyping

Engineering heeft door de tijd altijd gestaan voor nieuwe ontwikkelingen en vooruitgang voor onze samenleving. De ontwikkelingen ontstaan nooit zomaar en gaan altijd gepaard met veel prototypes, testen en discussies met een klant. Discussies die vaak gaan over besluiten of onduidelijkheden in de werking van de machine. Om deze punten duidelijker te maken naar de klant kun je gebruik maken van de techniek rapid prototyping. Rapid prototyping doelt op het snel testen en bouwen van nieuwe ideeën. Denk hierbij aan het maken van een kleine testopstelling om te laten zien hoe een product moet gaan functioneren.  Visualisatie is een voordeel van rapid prototyping, maar welke voordelen zijn er nog meer en hoe worden deze toegepast?

Voordelen techniek

Rapid prototyping doelt op het snel ontwikkelen van prototypes voor ontworpen systemen of producten. Met prototypes wil je in korte tijd een visueel beeld krijgen van het product dat ontwikkeld wordt. Daarnaast kun je door middel van dit prototype de functionaliteiten testen, ook wel proof of concept genoemd. Hierin kun je aan de hand van testen bevestigen of het ontworpen product werkt zoals deze bedoeld is. Met deze bevindingen ben je niet te lang op 1 design gefocust in het begin van het project omdat toekomstige problemen dan al verholpen zijn. Het gebruik van bijvoorbeeld een 3d printer en rapid prototyping zorgt ervoor dat er niet op het laatste moment problemen zijn met het design.

Concept rapid prototyping
Basis concept rapid prototyping

Op elektronisch gebied wordt rapid prototyping toegepast door bijvoorbeeld test/demo opstellingen of het gebruik van modulaire printplaten (zie ook vorige blog). Het maken en ontwikkelen van complexe systemen zoals een robot of een communicatiesysteem kost veel tijd voordat dit functioneel is. Daarbij zijn het producten waar een klant niet direct fysiek resultaat ziet. Je kunt hiervoor rapid prototyping gebruiken en bijvoorbeeld een demo geven. In de demo kan je aan een klant tonen hoe het product zal gaan werken. Verder kan er gecontroleerd worden of dit overeenkomt met de opgestelde eisen van het project. Gebreken kunnen snel gevonden worden en er ontstaat een duidelijk beeld van het product voor klant en engineers.

Conclusie

Algemeen zorgen de voordelen van rapid prototyping er voor dat er grote sprongen mogelijk zijn binnen projecten, vooral op het gebied van functionaliteiten en proof of concept. Voordelen als snel producten kunnen testen door 3d printen of het ontwikkelen van modulaire printplaten om meerdere functies te testen zijn ideaal. Het snel kunnen weergeven van de te maken projecten door middel van testopstellingen, kleine testmodellen of simulaties geeft zekerheid en duidelijkheid bij klant en werknemer. Heeft u meer vragen over rapid prototyping of printplaten, neem dan contact op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *