Waar komt dat chiptekort vandaan en hoe ga je ermee om?

Waar komt dat chiptekort vandaan en hoe ga je ermee om?

Het werken met microchips is het dagelijkse werk van een Embedded Systems Engineer. Daarnaast is er bijna niemand meer die met oude systemen en microchips kan programmeren. Bijna alle systemen bevatten tegenwoordig microchips. Tot Corona waren deze gemakkelijk te verkrijgen, maar tijdens de lockdown werd dit haast onmogelijk. Geen chip meer te krijgen en vind je deze wel dan is de vraagprijs soms het dubbele van de originele prijs. Hoe kan dit zo snel zijn gegaan, en wat had Covid hier precies mee te maken? Want hoe komt dat chiptekort nou eigenlijk en hoe gaan wij hier mee om?

Microchip markt en ontwikkeling

Plaatje met microchip
Voorbeeld microchip

In het tegenwoordige tijdperk kunnen we niet meer zonder onze technologie zij dit het internet of het gemak van een mobiele computer. We kunnen zeggen dat we een luxeleven leiden dat te danken is aan microchips en de techniek die ontwikkeld zijn. Maar wat zijn die microchips nu precies en waar worden deze van gemaakt? De microchip is een geïntegreerde schakeling, een samenvoeging van diverse elektronische componenten die bijvoorbeeld weer gebruikt kan worden in printplaten (zie vorige blog). Componenten zijn de onderdelen, maar hoe zit het met de grondstoffen? De basis van eigenlijk elke chip is silicium want op een plakje silicium worden microchip ontwikkeld. Silicium valt binnen de koolstofgroep van elementen en na zuurstof een van de meest veelvoorkomende elementen ter wereld, je zou dus zeggen dat hier nooit een tekort aan zal komen.

Kortgezegd, er zou dus genoeg moeten zijn. Maar waarom is er dan een chiptekort op het moment. Om daar duidelijkheid in te krijgen moet er eerst gekeken worden naar vraag en aanbod. Want de basis van het probleem is gemakkelijk te verklaren bij de huidige markt en complexiteit van computers. Computers zoals we deze nu kennen worden gebruikt voor het maken van films, CAD-design of het spelen van videogames. Door de jaren heen zijn al deze markten gigantisch gegroeid, zowel in vraag als in de benodigde kracht om programma’s te runnen. Het resultaat hiervan is dat bij aankondiging van bijvoorbeeld een nieuwe betere grafische kaart iedereen deze wil bemachtigen. Partijen als gamers, crypto miners of een engineer zijn allemaal geïnteresseerd. Hierdoor wordt het verschil in vraag en aanbod als verschoven, maar de echte doorbraak in dit probleem is gekomen door het Covid-19 virus.

Covid-19 virus

Covid-19 of Corona kwam aanzetten rond Januari 2020 in China. Het virus verspreidde zich snel over heel de wereld met alle slachtoffers en nadelen van dien. Het resulteerde in een wereldwijde lockdown, iedereen moest thuiswerken die kon om de verspreiding te beperken. Hierdoor hebben veel mensen gedacht om hun PC te upgraden, want ja je moest toch thuiswerken. Thuiswerken was slag 1, slag 2 kwam door het vaccin want een basis bij het ontwikkelen van het vaccin is silicium. Omdat dit een wereldwijd probleem is, heeft dit prioriteit over die nieuwe speeltjes of andere chips. We leven nu eenmaal met ongeveer 7,8 miljard mensen op deze planeet. Als gevolg ontstond er een drastische verandering in het vraag en aanbod van chips. Hierdoor zijn consumenten, producenten en bedrijven in een lastige deadlock gekomen. Met een groot chiptekort of alleen chips tegen een te hoge prijs is ontwikkeling, productie en shoppen onmogelijk.

Oplossing chiptekort

Uit al deze gevolgen is duidelijk te zien dat de combinatie van Covid en de hedendaagse complexiteit van elektronica het tekort heeft veroorzaakt. Bedrijven zoals ASML hadden hun productie van wafers (gebruikt bij ontwikkeling van printplaten) afgeschaald omdat de verwachting was dat met Covid deze zou afnemen. Achteraf ontstond exact het tegenovergestelde. ASML is maar een van de vele bedrijven die een grote klap heeft gehad. Maar wat zijn nu dingen die je daartegen kan doen en wat is onze aanpak hierop?

Wij zorgen dat wij producten ontwikkelen op basis van modulariteit. Flexibiliteit zorgt dat er bij een afwezigheid van producten gemakkelijk gewisseld kan worden. Verder het snel herontwerpen van printplaten en het hebben van voorraden zorgt dat problemen voorkomen kunnen worden. We blijven verder ontwikkelen in zowel de techniek als onze huidige manier van werken ondanks het chiptekort. Heb jij nu meer vragen over chipontwikkeling of printplaten neem dan contact op. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *